Tu się gotuje, piecze, smaży i dekoruje. W takiej pracowni nauka staje się kulinarną przygodą, a wyniesione z niej praktyczne umiejętności pomagają uczniom w codziennym życiu i zdobywaniu zawodu cukiernika.
13 grudnia w Zespole Szkół Specjalnych w Głownie uroczyście otwarto zmodernizowaną pracownię gastronomiczną, wyposażoną m.in. w nowe meble, kuchnię z piekarnikiem i profesjonalny sprzęt, zakupiony dzięki wsparciu Towarzystwa Walki z Kalectwem, Powiatu Zgierskiego oraz ministerialnego programu „Laboratoria Przyszłości”. Następnie goście, w tym Wicestarosta Zgierski Dominik Gabrysiak i członek Zarządu Powiatu Zgierskiego Wojciech Brzeski, zostali poproszeni o założenie fartuchów, po czym, pod okiem nauczycielek przedmiotów zawodowych i uczniów, robili drożdżowe gwiazdy z makiem i dekorowali pierniki. Później przyszedł czas na degustację wypieków.
Spotkanie miało przedświąteczny charakter. Był także bożonarodzeniowy quiz i zwiedzanie szkoły, w której akurat przed południem, w ramach dogoterapii, odbywały się zajęcia ze spanielką bretońską Inką.