Święta, święta, radość niech żyje w nas! Święta, święta, choinkę stroić czas!
Tak właśnie brzmią słowa kolędy śpiewanej przez „Giecznianki” – Koło Gospodyń Wiejskich oraz Zespół ze wsi Gieczno w gminie Zgierz, które w minioną sobotę, wspólnie ze Stowarzyszeniem Promocji i Kultury Gminy Zgierz, zorganizowały w swojej świetlicy wiejskiej warsztaty lepienia pierogów pod nazwą „Kulinarne Opowieści o Tradycjach Bożonarodzeniowych”.
- Wydarzenia takie są okazją nie tylko do wspólnego przygotowania potraw wigilijnych, ale również do podzielenia się kulinarnymi doświadczeniami i tradycjami przekazywanymi nam z pokolenia na pokolenie – mówi Wioleta Głowacka, Wójt Gminy Zgierz.
A jaki jest sekret smakowitych potraw świątecznych?
- Ciasto na pierogi to tajemny przepis każdej gospodyni. Niektóre dodają do niego wrzącej, inne ciepłej wody, jedne dodają żółtko jaja a inne łyżkę masła. Najważniejsze, aby włożyć w nie swoje serce, wtedy zawsze się uda – zdradza nam Gabriela Skopiak, przewodnicząca KGW Gieczno.
Starosta Zgierski Bogdan Jarota, Wójt Gminy Zgierz Wioleta Głowacka oraz zaproszeni goście wraz z Gieczniankami lepili pierogi, śpiewali kolędy i opowiadali o kulinarnych tradycjach w swoich domach. Spotkanie zwieńczyła wspólna degustacja pierogów – uczestnicy jednogłośnie przyznali, że oprócz pysznego farszu włożono w nie dużo serca!