Gruszka gotowana w soku wiśniowym z dotykiem nalewki truskawkowej, waniliowy krem angielski, kruszonka z palonej czekolady” - już sama nazwa tego deseru może zaostrzyć apetyt, prawda? A to tylko jedno z kilku wyjątkowych dań, jakie uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. J. S. Cezaka w Zgierzu przygotowali 28 listopada w ramach warsztatów kulinarnych „Cztery pory roku – jesień”.
Celem warsztatów było przyrządzenie w nowoczesny sposób tradycyjnych potraw na bazie lokalnych produktów – sezonowych warzyw i owoców, mięs od miejscowych producentów, domowych konfitur i nalewek.
Przez kilka godzin młodzież z klas drugich szkoły branżowej oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych pracowała pod okiem zawodowych kucharzy, by następnie zaserwować:
- mus z wątróbek drobiowych aromatyzowany nalewką dereniówką, podany na grzance z chleba wiejskiego na zakwasie, piklowaną cebulą oraz konfiturą wiśniową;
- pyzy z kaszanką, podane z konfiturą cebulową, chipsami z żytniego chleba oraz skwarkami z kiełbasy;
- zalewajkę z rozmarynem (o konsystencji zupy krem), podaną z białym serem.
Warsztaty zostały zorganizowane przez Urząd Marszałkowski w Łodzi w ramach projektu "Łódzkie Gotuje", dofinansowanego ze środków europejskich. W wydarzeniu z udziałem przyszłych kucharzy z „Cezaka” udział wzięli wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Łódzkiego Zbigniew Linkowski, członek Zarządu Powiatu Zgierskiego Karol Maśliński oraz dyrektor szkoły Piotr Matusiak.
Zdjęcia: Urząd Marszałkowski w Łodzi i własne.