Można już zgłaszać się do konkursu kulinarnego „Doprawione łódzkim smakiem”, którego finał przewidziany jest na 17 sierpnia 2025 r. podczas Dożynek Wojewódzkich w Buczku.
Rywalizacja skierowana jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń z województwa łódzkiego, a jego celem jest promocja tradycyjnych smaków regionu oraz lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
Potrawy i wypieki będą oceniane w następujących kategoriach:
• „Mięsne rozmaitości” - potrawy mięsne w różnych formach
• „Zupy z duszą” - aromatyczne zupy przygotowane na bazie lokalnych skladników
• „Słodkie rozkosze” - słodkie specjały z sezonowych produktów
• „Jarskie cuda” - dania bezmięsne, w tym warzywne, strączkowe, mleczne oraz kasze
• „Truskawkowy zawrót głowy” - potrawy w których głównym składnikiem jest truskawka
Na zwycięzców czekają nagrody finansowe:
I miejsce: 6 000 zł
II miejsce: 4 000 zł
III miejsce: 2 000 zł
Dodatkowo: dwa wyróżnienia po 1 000 zł w każdej kategorii!
Liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń!
Dla każdego KGW / stowarzyszenia zakwalifikowanego do konkursu organizator zapewnia namiot 3x3 m wraz ze stolikiem i krzesłami oraz dostępem do prądu. Za prezentację wystawienniczą z tradycyjnymi potrawami i lokalnymi produktami, z KGW zostaną zawarte umowy na kwotę 2 500 zł brutto.
Aby zgłosić się do udziału należy prawidłowo wypełnić i przesłać elektroniczny formularz zgłoszeniowy, który dostępny jest w ogłoszeniu o konkursie zamieszczonym tutaj: https://www.lodzkie.pl/wpr